Dapat Tandatangan Bill Gates

Posted on Leave a commentPosted in A.W.E.S.O.M.E.

Tetiba teringat zaman muda2 dulu bila Bang Aji Muhammad Masrazi sebut pasal Microsoft Certified kat posting Paan Cool II semalam.

Bukan apa. Sebabnya saya ada pengalaman yang berharga dengan alumni profesional ini; Microsoft Certified Professional.

 

MICROSOFT & USA

Sekitar tahun 2001, menunggu keputusan SPM seperti rakan2 lain, alhamdulillah sebagai anak MARA kami terima peluang untuk lanjutkan pelajaran awal.

Alhamdulillah, saya dapat peluang untuk ke US dalam jurusan Engineering.

Disebabkan passion yang mendalam pasal IT, saya tolak tawaran tersebut untuk “follow my passion”.

Follow punya follow, saya enroll bawah program kelolaan Microsoft Knowledge Capital Centre (MKCC), Malaysia. Tujuan program adalah untuk meningkat jumlah pemegang sijil MCP (MCSE, MCSD & MCDBA) di Malaysia.

If my memory serves me right, untuk dapatkan sijil2 tersebut hanya perlu pass exam sahaja. Tapi normally attend intensive class untuk 5 hari pada kos RM4k untuk satu kelas. So roughly untuk dapat certificate seperti MCSE atau MCSD kos mencecah RM20-25k.

Alhamdulillah, parents support my decision even though mereka terpaksa buat installment credit card untuk buat full payment untuk saya join full course untuk dapatkan sijil MCSD. Dengan diskaun bagai, still bayar almost RM15k.

 

TRAINING CENTRE

Umur masa tu 17-18 tahun, pergi kelas malam Monday to Friday sebab training class buat untuk mereka yang dah bekerja & company sponsor untuk dapatkan sijil.

So pengalaman bergaul dengan orang profesional memang berharga sebab menyiapkan diri saya untuk bergaul dengan orang seperti mereka nanti di alam pekerjaan (memang betul berlaku kemudian masa dapat first permanent job sebagai consultant di TNB) sebab dah biasa & confidence pun ada time tersebut.

Dalam kelas, apa yang diajar cover both conceptual & practical. Ilmu2 industri yang relevan & memang apa yang saya praktikkan kemudian.

Walaupun sekarang saya fully Open Source, konsep2 & prinsip2 yang saya belajar dulu masih melekat, cuma sekarang apply untuk teknologi baru sahaja.

Disebabkan MKCC ada buat promo rebate, saya dapat complete kan Microsoft Certified Solution Developer (MCSD) kurang 12 bulan. Dengan rebate tersebut alang2 saya dapatkan juga Microsoft Certified Database Administrator (MCDBA).

That time MCDBA dengan produk terbaru Microsoft SQL Server 2000, so saya antara yang terawal di Malaysia yang ada sijil tersebut.

 

SIJIL MICROSOFT

Masa dapat first MCP, time tu terasa best sebab still sempat dapat sijil MCP dengan signature Bill Gates 😀

Dia step down as CEO in 2000.

Best sangat walaupun tahu sign dia printed. Hohoho.

Masa dapat MCDBA, dapat sign CEO baru, Steve Ballmer.

 

FIRST JOB

Job pertama adalah projek dengan KKM. Buat secara freelance melalui sebuah syarikat vendor KKM. Projek QA (Quality Assurance).

  • Scope : Nationwide
  • Duration : 3 years
  • Value : RM30k
  • Technology : MS Access + VBA

Buat development & bila dah rollout, buat training juga di setiap JKN jika diperlukan.

Banyak perkara first time experience & alhamdulillah boleh handle tanpa banyak big issues.

Sambil buat projek tersebut dapat my first job offer.

 

LOCAL CONSULTING FIRM

Offer diterima semata-mata sebab ada sijil MCDBA.

Expertise Microsoft SQL Server 2000 diperlukan untuk sebuah projek besar di TNB.

Rezeki 🙂

Projek kerjasama antara sebuah local consulting firm dengan Accenture Malaysia untuk migrate HR system TNB dari PeopleSoft ke SAP R3.

Saya ditugaskan bawah Data Cleansing & Conversion Team.

Dari situ banyak lagi pengalaman yang nak dikongsikan tapi cukup lah buat masa ini ya.

Kalau sambung nanti. Silap2 jadi novel pula.

Insha Allah if ada memori lain “terusik”, saya share lagi.

Saya move forward & jayakan Dropshipking dulu ya 😀

Team ANBU

Posted on Leave a commentPosted in A.W.E.S.O.M.E., Dropshipking.co

/** Poyo On **/

Selesai pertemuan bersama Team ANBU mengenai status terkini platform serta penyusunan strategi baru bagi mengarahkan Team Genin & Chunin ke battlefield.

Idea diketengahkan untuk menambahkan Team ANBU melalui JV & partnership.

Kage akan meneruskan sesi #face2face bersama Team Jonin minggu depan.

/** Poyo Off **/

Pening kepala aku lepas kena perah dengan Guru Besar Rosdi Sulaiman & Master Salesforce Badrulhisyam Shaarani 😫

  • Kage : Me 😎
  • Team ANBU : Partner & Super Affiliates
  • Team Jonin : Merchants (Product Owner)
  • Team Chunin : Super Agents (Sales Team)
  • Team Genin : Agents (Dropshipper)

You Need to Fail

Posted on Leave a commentPosted in A.W.E.S.O.M.E., Entrepreneur

Actually idea Dropshipking.co (DKC) ni I dah try ketengahkan masa tahun 2014. Just buat Landing Page dengan pre-registration form. Dapat la dalam 200 orang prospek.

Lepas 6 bulan buat development, hilang semangat sebab cashflow “zero”. Last2 hilang fokus & buat Uber, then beralih ke GrabCar.

At that time, mindset nak buat complete eCommerce platform. Konon2 perfectionist tapi sebab dalam team ada 1 kepala & 2 tangan je, maka 6 bulan berlalu begitu sahaja.

Walaupun belajar new programming skill in that timeframe (AJAX & jQuery), wasted time dari segi business. So kira fail lah.

After almost a year jadi driver, jiwa programmer ku meronta2.

So decided to try re-boot DKC pada awal March ’16.

Pre-launch April ’16

Launch Event May ’16

Nervous gak takut fail lagi sebab platform still in development partly sebab dah terjebak dengan LM in mid April (fokus goyang2 dah).

After much struggling, platform siap akhir June ’16. Not a complete eCommerce platform but a “Minimum Viable Product” (MVP).

Below adalah approach yang dimaksudkan dengan MVP — boleh bukak link untuk artikel penuh ya.

=====

You’ve heard of the term “Minimum Viable Product.” You don’t need to be like New Coke and wait for focus groups to tell you what to do. Build a basic product with the core features ready, and then launch it and see whether people like it. Then continually learn from feedback and refine the features.

This is the internet age. As Naval Ravikant, the co-founder of AngelList, says: “Hardware? No, now you just put it on Amazon or Rackspace. Software? It’s all open-source. Distribution? It’s the App Store, it’s Facebook. Customer service? It’s Twitter—just respond to your best customers on Twitter and Get Satisfaction. Sales and marketing? It’s Google AdWords, AdSense.”

The costs of starting a business on the internet has plummeted. It’s easy now to set up a new store or to launch a new product. Market research goes only so far; it may in fact be cheaper to launch a product to test market demand than assembling a great deal of data and conducting focus groups. Launch; it’s the only real way to test success

=====

A.W.E.S.O.M.E. punya approach lah 😎

p/s : kerja gila sebenarnya nak buat platform sorang2 from scratch. If I had the funds, I’d hire talents & me just being the software architect.

p/s/s : that’s the goal sebenarnya untuk operate MVP untuk cashflow supaya boleh hire a team of coders to built a complete platform worthy of Silicon Valley VCs.