Dropship vs Affiliate

Dropship vs Affiliate

Posted on Leave a commentPosted in Dropship, Dropshipking.co

Secara amnya, kedua-duanya mempunyai fungsi & tujuan yang sama — outsource marketing, result oriented return.

Kebiasaanya, Dropship untuk produk fizikal & Affiliate untuk servis atau info-product (contoh eBook).

 

PERSAMAAN

Sama #1 : KOMISEN

Pulangan (pemberian komisen) hanya diterima bila jualan dibuat.

Sama #2 : MARKETING

Aktiviti pemasaran/promosi dibuat oleh Si Agent. Dropship bergantung pada kreativiti Si Agent. Affiliate hanya perlu promosikan affiliate link.

Sama #3 : FULFILLMENT

Permintaan produk/servis dipenuhi oleh Si Merchant (product owner/pemegang stok/rights holder/service provider), seperti penghantaran produk, etc.

 

PERBEZAAN

Beza #1 : CLOSE SALES

Si Agent perlu jalankan aktiviti close sales bagi Dropship. Affiliate tidak perlu kerana dibuat oleh Si Merchant.

Beza #2 : CUSTOMER ACQUISITION

Pelanggan dimiliki oleh Si Agent bagi Dropship. Tidak untuk Affiliate sebab aktiviti jualan dibuat oleh Si Merchant.

Beza #3 : BRANDING

Bagi Dropship, branding Si Agent berada di atas Si Merchant. Pada kebiasaanya, terbalik bagi Affiliate.

Beza #4 : CONTROL

Si Agent mempunyai kuasa penuh bagaimana proses jualan dibuat untuk Dropship. Tidak bagi Affiliate kerana prospek dibawa terus ke “sales page” Si Merchant.

Beza #5 : PAYMENT

Aturan pembayaran seperti berikut:
Dropship – Pelanggan > Agent > Merchant
Affiliate – Pelanggan > Merchant > Agent

 

===

Sertai Dropshipking.co jika anda ingin jadi Super Dropshipper

The Day Became Super A.W.E.S.O.M.E!

Posted on Leave a commentPosted in Dropshipking.co

Just finished meeting with the brothers of Oud Beauty, Arifin Abd GhaniRodzi ‘N’ Bieng.

They came with a clear mission & bearing “gifts”

There was no reason for me to say no to their requests & ultimately “surrendered” willingly with big smiles all around including yours truly.

That’s what I always get when meeting with LM Tribe Leaders. Never a dull moment.

All I can say is Alhamdulillah & big thanks to Chief Khairi, as always.

Tangkap Pikachu & Dapat ..

Posted on Leave a commentPosted in Dropshipking.co, Networking

.. jumpa orang hebat 😀

Kelmarin keluar malam jumpa team lawyer di Bangsar. Entah macam mana dapat “tip” Pikachu berkeliaran di Taman Jaya, PJ.

So, apa lagi layan kan je la. Alang2 dah keluar kan. Haha.

Dapat 5 ekor si kuning comel & tapau Gym di tasik tu sekali.

Riuh jugak on the way balik ke Bangsar.

“Pika pika.”

“Pika pika pika?”

“Pika piiika, pikachuuuu!”

Pening aku, baik tengok newsfeed, kot2 ada sharing menarik ke malam ni.

Oh, ada orang hebat x dapat tido. Jam 2 pagi.

So apa lagi, cuba nasib ajak lepak coffee.

Tup, tap, tup, tap. Berjaya jugak kidnap dia dari bilik hotel MO. Haha.

Orang hebat dalam niche men’s fitness, Tuan Hafiz Azman 🙂

Sebenarnya dari bulan April lagi nak jumpa orang kuat Meso ni, tapi belum ready nak jumpa lagi time tuh.

Alhamdulillah, tanpa dirancang. Grab that opportunity to finally meet up.

Updated him on Dropshipking’s current status, progress & plans which are in the pipeline specifically “The ARC”.

While talking about my current venture, somehow we diverted to my old days managing MEPSCASH. It was no surprise that he could relate to what I was sharing, since he had gone through similar corporate experience managing Meso.

Dalam landskap IM, jarang boleh jumpa orang yang nak kongsi pengalaman korporat & cabaran2 “top management” ni 🙂

Mungkin sebab x ramai orang “top management” yang nak buat IM & mula dari bawah..

.. atau I sahaja yang belum layak lagi join group “top management” ni 😉

Apa-apa pun, dari Tuan Hafiz, saya nantikan kemasukan beliau ke Dropshipking bila projek terbarunya ready & letupkan niche men’s fitness, sekali lagi. Amin.

=====
Pengajaran:

“Jika ada peluang untuk timba pengalaman korporat, jangan tolak. Grab it by the balls!”

7 Cara Bina Trust

Posted on Leave a commentPosted in Dropship, Dropshipking.co

(1) IMEJ

Tonjolkan bisnes dengan identiti profesional melalui kuasa penjenamaan.

“First impression matters, make it count.”

(2) PESONA

Tampilkan diri anda sebagai pemilik bisnes. Wujudkan pesona sebalik entiti bisnes. Pelanggan lebih selesa & yakin berurusan dengan manusia sebenar.

“Put a face to the brand.”

(3) REAL BUSINESS

Kongsikan aktiviti bisnes seperti jumpa pelanggan, urus penghantaran atau staff meeting di pejabat.

“Show that you mean business.”

(4) FAKTA

Sertakan maklumat dari kajian pakar mengenai bisnes atau produk. Ketengahkan data saintifik atau kajian kes bagaimana produk menyelesaikan masalah pelanggan.

“Substantiate claims with facts & figures.”

(5) TESTIMONI

Tambahkan keyakinan pelanggan baru dengan kejayaan pelanggan lepas.

“Trigger emotions with success story.”

(6) KONSISTEN

Jalankan aktiviti pemasaran, perkongsian maklumat & aktiviti bisnes lain secara berterusan.

“Consistency makes you relevant.”

(7) RELATIONSHIP

Wujudkan hubungan 1-on-1 melalui komunikasi 2 hala.

“Listen & add value.”

Turning Rival Into Ally

Posted on Leave a commentPosted in Dropshipking.co, Networking

Semasa di dunia korporat dulu, saya selalu diingatkan oleh senior saya untuk cari cara untuk dapatkan manfaat semaksimum mungkin dari pihak satu lagi apabila masuk mana-mana business meeting.

We know our strength. So we should be able to find an angle where we can squeeze the other party to our advantage.

Cara pemikiran tersebut mungkin boleh apply dalam dunia korporat dimana wang adalah kayu pengukur sesebuah syarikat.

Walaubagaimanapun, dalam dunia bisnes baru kini yang penuh dengan persaingan sengit, “collaboration” melalui “partnership” lebih menguntungkan. Bukan sahaja dari nilai wang ringgit tetapi kepada nilai bisnes secara menyeluruh.

Sebagai contoh, mungkin dua entiti yang berbeza berkolaborasi untuk satu tujuan mampu melonjakkan kredibiliti dan branding kedua-dua entiti serentak hasil dari kerjasama tersebut yang digerakkan secara kolektif.

Bagi merealisasikan kolaborasi tersebut, kriteria paling utama adalah pencarian sinergi antara kedua belah pihak.

What both parties have to offer.

What was brought to the table.

What are the visions.

.. and where are the common grounds.

Most importantly, setting the right expectation for both parties prior to forming any sort of partnership.

Yang pasti, proses di atas akan lebih mudah bila kedua belah pihak “telanjang habis”. Sifat keterbukaan lebih mudah dilihat apabila disertakan dengan niat yang betul.

Walaupun pada perjumpaan pertama, ianya tidak mustahil.

For me it happened again, today.

However this time, it is on a whole new level. This partnership could fast track one of Dropshipking’s phases while enhancing my existing ARC program which is in the pipeline.

Honestly it is unexpected.

.. but exciting at the same time that that I want to keep this under wraps until we’re ready to move forward 🙂

To Fadhli Tahar & his team at Letmestore, I am honoured.

“Why compete if we can dominate together”.

Salute!