10 Jurus Maut Bina Content

Posted on Leave a commentPosted in Internet Marketing

Wah! Tajuk hype gila… Hahaha. Ok. Minggu ini, topik yang sangat penting. 12 steps ini sangat membantu anda mencipta lebih content yang lebih viral.

=====
JURUS #1 – OBJEKTIF
=====
Paling penting. Anda kena tahu SEBAB anda menulis sesuatu content. Sama ada, nak beri info, kesedaran atau jualan.

Sebagai contoh, “Aku tulis content ini untuk bagi kesedaran content marketing kepada para usahawan dengan teliti.”

Dengan izin Tuhan, penulisan anda cuma sangat fokus dan kualiti tinggi untuk capai objektif. Ala, lebih kurang macam niat sahaja.

 

=====
JURUS #2 – REFRAME!
=====
Anda ada input untuk dikongsikan. Sekarang, anda kena sampaikan dalam bentuk paling mudah.

Reframe your ideas into clear statement. Biar budak darjah 6 pun faham. Boleh jadi indikator kefahaman content anda.

Anda boleh guna formula “So What..” & “Because…”. Haaa! Apa pula ni? Ok. Macam ni…

Katakan idea seperti ini,

“Content marketing bagus.”

SO WHAT?

BECAUSE “Content kita bagi maklumat kepada pelanggan”

SO WHAT?

BECAUSE “Pelanggan suka dengan content kita.”

SO WHAT?

BECAUSE “Pelanggan percaya dengan kita.”

SO WHAT?

BECAUSE “Pelanggan cuma beli apabila dia dah percaya sahaja.”

Ok. Dah la. Penat pula nak tulis panjang-panjang. Kemudian, gabungkan semua dari komponen BECAUSE.

 

=====
JURUS #3- CARI GALI DATA & CONTOH
=====
Idea dah bagus. Tapi tiada data yang boleh menyokong idea kita. Content pun kurang dipercayai.

Masukkan fakta, data, case study, statistik untuk tingkatkan visibiliti & kredibliti content anda.

Paling mudah adalah jadikan diri sendiri sebagai case study. Kongsikan pengalaman anda.

 

=====
JURUS #4- PILIH FORMAT!
=====
Fikir dan fikir. Format content yang anda nak guna. Infografik? Audio? Video? Posting panjang? Artikel?

Pilih format yang anda tahu content anda boleh pergi. Kalau rasa format video boleh pergi jauh, go with that.

 

=====
JURUS #5- TULIS UNTUK 1 ORANG
=====
Bayangkan, anda sedang menulis content ini kepada 1 orang. Menulis untuk selesaikan 1 masalah orang tersebut.

Jadi, perkataan ganti diri yang anda boleh gunakan adalah “ANDA”.

 

=====
JURUS #6- BUAT DRAFTING
=====
Tulis draft. Biar yang paling buruk & hodoh sampai orang tak nak. Takpa. Tak kisah. Sebab ini draft sahaja. Hahaha!

Luahkan & muntahkan semua idea yang anda ada pada masa tu. Its ok. We will workout in next step.

 

=====
JURUS #7- IMPROVE DRAFT
=====
Repair first draft. Tulis dengan menggunakan topi pengguna. Bayangkan diri anda sebagai pengguna.

Bagi apa yang mereka nak. Terang dalam bahasa pengguna. Dengan izin Tuhan, content boleh pergi jauh.

 

=====
JURUS #8- FIKIR TAJUK GEMPAK
=====
Duduk bertapa lah sejam dua untuk fikir tajuk content buat pengguna stop & baca content kita.

Tajuk perlu gempak sebab tajuk mempengaruhi 80% keberkesanan dan kejayaan content kita.

Makanya, don’t mess up with HEADLINE!

 

=====
JURUS #9- SUNTINGAN
=====
Suntingan adalah editing. Boleh minta professional untuk edit content anda. Bahasa dia, proof reading. Kemudian, bagi kepada beberapa calon pengguna anda. Bagi mereka baca dan dengar pendapat mereka.

Makanya, kalau ada perubahan dan tindakan perlu diambil. Sunting semula sampai jadi!

 

=====
JURUS #10- “OK DAH BACA. JADI?”
=====
Pastikan anda ada jawapan bagi soalan tersebut sebelum anda terbitkan content. Anda mesti bagi next arahan.

“Ok. Sekarang kau dah baca, aku nak kau share content dengan kawan kawan kau. Klik share sekarang!” – Contoh jawapan.

Kemudian, PUBLISH YOUR CONTENT!

 

Sumber : GetContent.my

Passive Income Dropshipking.co

Posted on Leave a commentPosted in Dropshipking.co, Internet Marketing

I nak tunjuk how to make RM10,000 sebulan dengan Dropshipking (DSK) melalui referral.

 

PENGENALAN

Sejak 2006 I memang plan nak create satu online system yang boleh jana passive income.

Most of the idea berakhir di idea board sahaja sebab business model x dapat sustain lama.

Sustainability bergantung kepada ketahan sistem tersebut untuk stay relevant dalam market.

Antara sebab x boleh sustain adalah tiada nya core business yang “evergreen”.

 

MODAL BISNES

Sejak berzaman, tamadun manusia turun naik dengan trading/commerce.

Bila cerita tentang commerce, modal adalah perkara first yang perlu ada. Tidak kira besar atau kecil, sendiri atau pinjam, kena ada modal lah.

Dengan eCommerce, keperluan modal dikurangkan secara drastik sebab xperlu fikir pasal kos operasi yang besar seperti sewa ruang bisnes, gaji pekerja.

Bisnes eCommerce boleh buat 100% online. Just perlu fikir produk apa yang nak jual & simpan stok.

Tahun 2015, konsep dropship mula mendapat perhatian dikalangan mereka yang baru nak mula berniaga secara online.

Yelah, masa I introduce Dropshipking (DSK) pada tahun 2014, 8 out of 10 prospek bertanya “apa kaitan kapal jatuh dengan eCommerce ya? 😅 Kapal mana yang jatuh?”

Tapi bila I revive semula idea DSK pada tahun ni, dapat respon lagi ok, “promote produk apa ya? margin ok x? register free atau ada bayaran?”

Dengan konsep dropship, sesiapa sahaja boleh mula berniaga tanpa mengeluarkan modal. Jika ada kos pun, max RM1k (website, hosting, yuran keahlian, sistem eCommerce, online sistem berkaitan).

Alhamdulillah, dengan DSK hanya RM100-150 untuk start dropship bawah platform HUB (direktori dropship)

Lagi best sebab x lama lagi ada program baru, ARC (pusat pembangunan dropshipper) bawah DSK yang 100% FREE

 

MANA PASIFNYA?

Jika you still reading this, I pasti you nak tau macam mana nak jana passive income dengan DSK.

Secara ringkas, income akan dijana dari 2 sumber:

  1. HUB : yuran keahlian bulanan
  2. ARC : profit sharing from retail sales

 

BERAPA BANYAK BOLEH JANA?

Ini bergantung kepada bilangan dropshipper yang you taja.

Contoh:

  • 200 dropshipper bawah ARC
  • Average retail profit sharing RM2
  • 20 dropshipper bawah HUB
  • Referral commission RM30 per HUB

Passive Income ARC
RM2 x 200 = RM400

Passive Income HUB
RM30 x 20 = RM600

Total = RM1,000 sebulan

Jika you berani dapatkan 2,000 dropshipper bawah ARC & 200 dropshipper bawah HUB, dah jadi RM10,000 sebulan! 😊

 

GANDAKAN JIKA TAJA & JAGA

Khas untuk penggiat Internet Marketing (IM).

Jika main bisnes you adalah IM & you dah ada followers yang ramai, boleh apply sebagai SUPER AFFILIATE.

Instead cari lagi ramai dropshipper, hanya fokus untuk develop dropshipper sedia ada.

Ajar & guide dropshipper untuk generate more retail profit.

Sebenarnya you hanya perlu monitor & motivate sahaja.

Contoh

  • 200 ARC & 20 HUB seperti diatas
  • Tingkatkan average retail profit dari RM2 ke RM20
  • Komisen HUB Super Affiliate RM50

Passive Income ARC
RM20 x 200 = RM4,000

Passive Income HUB
RM50 x 20 = RM1,000

Total = RM5,000 sebulan

Agak-agak you nak RM10,000 sebulan. Just tingkatkan follower you as follows:

  • ARC 400 dropshipper
  • HUB 40 dropshipper

 

MUDAH KE?

Hahaha.

Confirm susah punya.

Nak create passive income through retail business memang susah.

Lagi-lagi nak ajar orang yang x pernah menjual, untuk buat sales.

Tapi kenapa perlu buat seorang if you boleh ajar orang lain & buat as a TEAM.

If sendiri pun belum pandai buat sales, it’s okay. Yang penting kemahuan untuk LEARN & TAKE ACTION ada, boleh buat sampai jadi dengan SUPPORT SYSTEM yang A.W.E.S.O.M.E.

Sambil2 boleh build your own branding & create a real online business dalam niche Internet Marketing focussing on eCommerce.

 

SO HOW? NAK JOIN DSK X?

Asas Copywriting dengan Aqif Azizan di BRC

Posted on Leave a commentPosted in Business, Entrepreneur, Internet Marketing, Networking

13735695_107970536312258_6556957337964221124_o

 

Semalam punya cerita.

Menuntut ilmu dengan Tuan Aqif Azizan secara live & bertentang mata front row lagi. X payah bayar mahal2.

Terima kasih kepada Tuan Bukhari Ramli @ BRC sebab meneruskan sesi “No Monday Blues”.

 

13690910_107970612978917_2605423304140630480_o

 

“Teori Spender” Tuan Aqif tidak akan dilupakan. Totally make sense.

Plus, dapat an extra 10-15 minutes #face2face session dengan Tuan Aqif bercerita tentang Dropshipking.co — akan tweak a few things yang beliau cadangkan, test & evaluate the result.

Of course, style copywriting juga akan berubah since sudah tahu asas2 nya.

Sesiapa yang belum attend any copywriting classes, sila attend dengan Tuan Aqif terlebih dahulu.

ps : follow Tuan Aqif since 2012 through Write To Wealth. First time dengar dia cakap di Seminar Intensif Industri Jutawan kelolaan Dr Azizan pada 2013.

 

13691057_107970392978939_9094922975339214031_o