Tangkap Pikachu & Dapat ..

Posted on Leave a commentPosted in Dropshipking.co, Networking

.. jumpa orang hebat πŸ˜€

Kelmarin keluar malam jumpa team lawyer di Bangsar. Entah macam mana dapat “tip” Pikachu berkeliaran di Taman Jaya, PJ.

So, apa lagi layan kan je la. Alang2 dah keluar kan. Haha.

Dapat 5 ekor si kuning comel & tapau Gym di tasik tu sekali.

Riuh jugak on the way balik ke Bangsar.

“Pika pika.”

“Pika pika pika?”

“Pika piiika, pikachuuuu!”

Pening aku, baik tengok newsfeed, kot2 ada sharing menarik ke malam ni.

Oh, ada orang hebat x dapat tido. Jam 2 pagi.

So apa lagi, cuba nasib ajak lepak coffee.

Tup, tap, tup, tap. Berjaya jugak kidnap dia dari bilik hotel MO. Haha.

Orang hebat dalam niche men’s fitness, Tuan Hafiz Azman πŸ™‚

Sebenarnya dari bulan April lagi nak jumpa orang kuat Meso ni, tapi belum ready nak jumpa lagi time tuh.

Alhamdulillah, tanpa dirancang. Grab that opportunity to finally meet up.

Updated him on Dropshipking’s current status, progress & plans which are in the pipeline specifically “The ARC”.

While talking about my current venture, somehow we diverted to my old days managing MEPSCASH. It was no surprise that he could relate to what I was sharing, since he had gone through similar corporate experience managing Meso.

Dalam landskap IM, jarang boleh jumpa orang yang nak kongsi pengalaman korporat & cabaran2 “top management” ni πŸ™‚

Mungkin sebab x ramai orang “top management” yang nak buat IM & mula dari bawah..

.. atau I sahaja yang belum layak lagi join group “top management” ni πŸ˜‰

Apa-apa pun, dari Tuan Hafiz, saya nantikan kemasukan beliau ke Dropshipking bila projek terbarunya ready & letupkan niche men’s fitness, sekali lagi. Amin.

=====
Pengajaran:

“Jika ada peluang untuk timba pengalaman korporat, jangan tolak. Grab it by the balls!”

Turning Rival Into Ally

Posted on Leave a commentPosted in Dropshipking.co, Networking

Semasa di dunia korporat dulu, saya selalu diingatkan oleh senior saya untuk cari cara untuk dapatkan manfaat semaksimum mungkin dari pihak satu lagi apabila masuk mana-mana business meeting.

We know our strength. So we should be able to find an angle where we can squeeze the other party to our advantage.

Cara pemikiran tersebut mungkin boleh apply dalam dunia korporat dimana wang adalah kayu pengukur sesebuah syarikat.

Walaubagaimanapun, dalam dunia bisnes baru kini yang penuh dengan persaingan sengit, “collaboration” melalui “partnership” lebih menguntungkan. Bukan sahaja dari nilai wang ringgit tetapi kepada nilai bisnes secara menyeluruh.

Sebagai contoh, mungkin dua entiti yang berbeza berkolaborasi untuk satu tujuan mampu melonjakkan kredibiliti dan branding kedua-dua entiti serentak hasil dari kerjasama tersebut yang digerakkan secara kolektif.

Bagi merealisasikan kolaborasi tersebut, kriteria paling utama adalah pencarian sinergi antara kedua belah pihak.

What both parties have to offer.

What was brought to the table.

What are the visions.

.. and where are the common grounds.

Most importantly, setting the right expectation for both parties prior to forming any sort of partnership.

Yang pasti, proses di atas akan lebih mudah bila kedua belah pihak “telanjang habis”. Sifat keterbukaan lebih mudah dilihat apabila disertakan dengan niat yang betul.

Walaupun pada perjumpaan pertama, ianya tidak mustahil.

For me it happened again, today.

However this time, it is on a whole new level. This partnership could fast track one of Dropshipking’s phases while enhancing my existing ARC program which is in the pipeline.

Honestly it is unexpected.

.. but exciting at the same time that that I want to keep this under wraps until we’re ready to move forward πŸ™‚

To Fadhli Tahar & his team at Letmestore, I am honoured.

“Why compete if we can dominate together”.

Salute!

Mencari Partner Sinergi

Posted on Leave a commentPosted in Dropshipking.co, Networking

Perjumpaan dengan Tuan Nidzam Harjoh dari BrandHack Β alhamdulillah sampai pada goal yang diinginkan.

Kira dah join forces dengan Dropshipking.co πŸ’ͺ

Pencarian “synergy” antara dua bisnes berbeza yang complement each other berhasil.

Best untuk disebut — ada jugak a few opinion yang sama between both of us tetapi lain daripada pandangan umum.

Agak mengejutkan 😁

Ingatkan I seorang fikir macam tu.

Yelah, semua orang buat observation & kesimpulan sendiri. So bila jumpa orang lain yang fikir lebih kurang sama, teruja jap πŸ˜‰

As always, dapat pickup a few new concept & strategy yang mungkin ramai pernah share before this but sharing by Nidzam sangat menarik approach dia.

Tripwire, mad scientist, deep domain expertise, super fans, KLT (Know, Like, Trust) just to name a few.